Aan de stoelpoten van de Britse premier Theresa May wordt verder gezaagd.
Eerder waren er berichten dat oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson achter de schermen zou werken aan een coup.
Nu komt naar buiten dat Conservatieve Britse parlementariërs dinsdagavond hebben overlegd over het afzetten van May.
Dat gebeurde tijdens de wekelijkse bijeenkomst van de denktank European Research Group van de Conservatieve Partij. Leden daarvan zijn fel gekant tegen de ‘softe Brexit’ die May voorstelt.
Zo’n vijftig conservatieve parlementsleden waren dinsdag aanwezig bij de vergadering. Daarbij waren ook leiders van de Conservatieve Partij aanwezig die een direct lijntje hebben met de premier.
Desondanks spraken de Brexiteers openlijk over hoe ze hun partijleider tot aftreden kunnen dwingen. "Dat was het enige waar het over ging, gedurende 40 tot 50 minuten", zei een van de aanwezigen na afloop tegen ITV.
Op de bijeenkomst klonken opmerkingen als "ze is een ramp'', "iedereen die ik ken is van mening dat ze moet opstappen" en "dit kan zo niet langer doorgaan".
Brexiteers tegen Chequers-plan
De groep conservatieven is tegen het zogenoemde Chequers-plan van May. Daarbij blijft Londen een groot deel van de Europese regels volgen, zonder dat het daarop invloed kan uitoefenen.
In ruil daarvoor kan het Verenigd Koninkrijk wel eigen beleid uitstippelen voor visserij en landbouw en hoeft het niet langer EU-burgers toe te laten onder het beginsel van vrij verkeer.
Een ‘softe Brexit’ dus.
Voor de voorstanders van de Brexit in het Britse Lagerhuis gaat een dergelijke ‘softe Brexit’ niet ver genoeg. Zij willen helemaal loskomen van de EU, desnoods met een Brexit waarbij er helemaal geen deal in de plek komt van de huidige eenheidsmarkt.
Boris Johnson is fel tegen May's voorstel
Een van de felste Brexit-voorstanders is Boris Johnson, voormalig minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Theresa May. Hij zei dinsdag dat hij liever in de EU blijft dan het plan van May door te voeren, waarbij delen van het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese interne markt blijven.
Johnson sprak bij de vergadering van een andere groep binnen het Britse parlement die de Brexit steunt, de 'Economists for Free Trade'.
"Er schuilt een gevaar in het opgeven van onze plek in Brussel, terwijl we toch de regels voor de interne markt accepteren", aldus Johnson. "Britse bedrijven, fabrikanten en ondernemers zijn kwetsbaar als de EU in de toekomst de regels aanpast. Die regels kunnen de innovatie in het VK schaden."
Hij voegde toe: "Dat lijkt me een economisch risico van het Chequers-plan en dat maakt het substantieel slechter dan de huidige situatie."
Johnson ging verder niet in op vragen of hij van plan is May te vervangen als leider van de Conservatieve Partij.
"Daar heeft dit absoluut niks mee te maken", aldus de oud-minister. "Dit gaat erover ons standpunt in de EU-onderhandelingen te veranderen, waardoor we op het punt staan om als land flink vernederd te worden."
May afzetten is niet zomaar gedaan
Toch uitte Johnson onlangs felle kritiek op May in een column voor The Telegraph. Hij schreef dat de premier niks uit het vuur sleept bij de onderhandelingen.
“De hele zaak net zo voorgekookt als een wedstrijd Amerikaanse showworstelen. En in dit geval ben ik bang dat de onvermijdelijke uitkomst een overwinning van de EU is, waarbij het VK tegen het canvas gaat, met 12 sterren die symbolisch rond ons half bewusteloze hoofd draaien.”
Het afzetten van May is overigens niet zomaar gedaan. Eerst moet er een interne partijverkiezing in gang worden gezet. Daarvoor is momenteel de steun nodig van 48 conservatieve parlementariërs, 15 procent van het totaal.
Volgens The Telegraph zijn er nu minimaal 35 conservatieven die van May af willen. Maar de leden van de European Research Group zouden zonder probleem aan twintig extra steunbetuigingen kunnen komen.
Bij de bijeenkomst dinsdagavond ging het vooral over de timing van de interne partijverkiezing. Veel Conservatieve parlementariërs denken dat die het beste na het partijcongres van eind september plaats kan vinden.